Den Helder

Den Helder, there is always something to experience here!

The maritime city of Den Helder is located in the Kop van Noord-Holland and is surrounded on three sides by water, the North Sea, the Marsdiep and the Wadden Sea. The sun worshiper is in the right place in Den Helder, the city regularly has the most hours of sunshine in the Netherlands!

History

In Den Helder you can get a breath of fresh air and enjoy the beach, the sea and the dunes. Naast tal van andere activiteiten, kunt u ook de rijke historie van Den Helder en omstreken beleven. In 1811 kwam Napoleon Bonaparte op inspectiebezoek in Den Helder. De Stelling Den Helder is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinies in Nederland en werd gebouwd onder leiding van Napoleon. Vele forten zijn dagelijks te bezoeken. Fort Kijkduin (daterend van 1811) ligt gelegen in Huisduinen. Hier wordt de rijke geschiedenis uit de tijd van Napoleon verteld. Fort Westoever heeft zijn eigen bierbrouwerij met biercafé en terras aan het water, waar u kunt genieten van een Helders biertje. Fort Harssens en Fort Erfprins zijn tijdens een rondleiding te bezichtigen.

Strand, duinen, bos

Den Helder is rijk aan verschillende soorten natuurgebieden waaronder een schitterend duingebied met mooie aangelegde fiets- en wandelpaden. U kunt kiezen uit uitgestippelde routes (klik hier om routes te downloaden) of gebruik maken van het wandel- of fietsknooppuntennetwerk en zelf uw route samenstellen. CAN Vakantiehuizen biedt ook een fietsverhuurservice aan. Wij brengen uw huurfietsen naar uw accommodatie en halen deze ook weer op!

Elk seizoen van het jaar kunt u genieten van de mooie stranden van Den Helder. Geniet van de eerste zonnestralen op uw gezicht in de lente, een verkoelende duik in zee in de zomer of uitwaaien met een frisse herfstwind op het schone strand van Den Helder. Op het 7 km lange strand van Den Helder wappert trots de Blauwe Vlag, drie stranden hebben dit Internationaal Milieu Keurmerk voor jachthavens en stranden. De stranden hebben een 4-sterrenstatus en staan al enige tijd in de Top 10 van Schoonste Stranden van Nederland. Vele strandpaviljoens zijn het jaarrond geopend en u kunt de auto gratis bij één van de strandopgangen parkeren.

Natuurliefhebbers als bijvoorbeeld vogelaars, kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Den Helder met de variatie aan (zeldzame) vogels. Vanaf bijvoorbeeld informatiecentrum ’t Kuitje worden met regelmaat vogelexcursies vanaf het Balgzand (onderdeel van Werelderfgoed de Waddenzee) georganiseerd.

Voor jong en oud

Den Helder heeft genoeg vermaak voor jong en oud. Wat zeker een bezoek waard is, is de Oude Rijkswerf Willemsoord. Op dit stijlvol gerestaureerde terrein vindt u naast gezellige eet- en uitgaansgelegenheden, nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het Marinemuseum (met een onderzeeër waar u in kunt), het Reddingmuseum Dorus Rijkers, een kinderspeelparadijs, bioscoop, casino, het prachtige nieuwe theater De Kampanje en nog veel meer. Regelmatig vinden op het terrein van Willemsoord de meest uiteenlopende evenementen plaats. Wilt u weten welke evenementen en activiteiten er worden georganiseerd tijdens uw verblijf? Kijk op de website van www.denhelder.online of houdt onze social media in de gaten.

Op een paar minuten lopen van Willemsoord vindt u de recent gerenoveerde binnenstad. De stad kent een gevarieerd assortiment aan winkels en restaurants. Ook kunt u genieten van een heerlijk drankje en neerstrijken op een van de gezellige terrassen. Voor verse groente, vis, noten en meer kunt u elke zaterdag terecht op de markt van Den Helder. Vanaf 30 juni t/m 1 september is er iedere dinsdag de gezellige Juttersmarkt in de Helderse Binnenstad.

Den Helder heeft er sinds 2018 een nieuw pronkstuk erbij, de ‘Beste bibliotheek van de wereld’ School 7. De bibliotheek is gevestigd in een honderd jaar oud schoolgebouw en u kunt naast het lenen van boeken ook terecht in ‘de huiskamer van de stad’ voor een heerlijke kop koffie.

Met zoveel water in de buurt behoort een rondvaart uiteraard tot de mogelijkheden. Vanaf Willemsoord kunt u aan boord stappen van een rondvaartboot maar u kunt ook met een Helderse vlet de binnenwateren ontdekken. Uiteraard kunt u vanaf Den Helder ook gemakkelijk een dagje met de boot naar het waddeneiland Texel.

Actief dagje

Wanneer u vanuit Den Helder richting Julianadorp langs de duinen rijdt, komt u langs het bos ‘De Donkere Duinen’. Hier kunt u een bezoek brengen aan de Helderse Vallei waar de mogelijkheid is om verschillende dieren te voeren en te aaien. De Helderse Vallei beschikt over duurzaamheidscentrum waar regelmatig leuke activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Echte avonturiers kunnen zich uitleven in de KlimVallei waar u kunt slingeren tussen de toppen van de hoge bomen. Kano of fiets langs de kanoroute wat door een prachtig natuurgebied loopt en Den Helder met Julianadorp verbindt.

Handig!

In het hoogseizoen (vanaf begin juni tot en met eind augustus/begin september) kunt u ook gebruik maken van de Kustbus. Deze bus, zomerlijn 851, rijdt om het uur tussen Den Helder en Petten langs de tussengelegen kustplaatsen.

Kijkt u uit naar een vakantie waarin er genoeg te doen valt maar waar ook ruimte is voor ontspanning? Dan verwelkomen wij u graag in het heerlijke Den Helder!

Den-Helder-duinen-5-768x512
Strandslag-140-en-Klimvallei-019-768x576
DSC02815-b-768x512