Den Helder, hier is altijd wat te beleven

De maritieme stad Den Heler ligt in de Kop van Noord-Holland. Met aan drie zijden omgeven met water, de Noordzee, het Marsdiep en de Waddenzee staat deze kustplaats vooral bekend als marinestad. Vanwege de gunstige ligging zit de zonaanbidder goed in Den Helder, de stad heeft met grote regelmaat de meeste zonuren van Nederland!

 

Historie
In Den Helder kun je heerlijk uitwaaien en genieten van het strand en de zee. Daarnaast is hier, naast tal van andere activiteiten, een prachtige historie te beleven. In 1811 kwam Napoleon Bonaparte op inspectiebezoek in Den Helder. De Stelling Den Helder is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinie´s in Nederland en werd gebouwd onder leiding van Napoleon. Vele forten zijn hedendaags te bezoeken. In Fort Kijkduin (daterend van 1811) kunt u het Noordzee aquarium bewonderen en hier wordt de rijke geschiedenis uit de tijd van Napoleon verteld. Fort Westoever heeft zijn eigen bierbrouwerij met biercafé en terras aan het water, waar u kunt genieten van een Helders biertje. Fort Harssens en Fort Erfprins zijn tijdens een rondleiding te bezichtigen.

Niet ver van Fort Kijkduin vindt u vuurtoren De Lange Jaap. De Lange Jaap, is met zijn met 63,75m de hoogste, nog werkende, gietijzeren vuurtoren van Nederland.

 

Strand, duinen, bos
Den Helder is rijk aan verschillende soorten natuurgebieden waaronder een schitterend duingebied met mooie aangelegde fiets- en wandelpaden. U kunt kiezen uit uitgestippelde routes  (klik hier om routes te downloaden) of gebruik maken van het wandel- of fietsknooppuntennetwerk en zelf uw route samenstellen. Ieder seizoen van het jaar kunt u genieten van het strand. Op het 7 km prachtige brede strand wappert trots de Blauwe Vlag (herkenning en kwaliteitssymbool voor goede stranden). Vele strandpaviljoens zijn jaarrond geopend en u kunt de auto gratis bij een van de strandopgangen parkeren.  Natuurliefhebbers als bijvoorbeeld vogelaars kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Den Helder met de variatie aan (zeldzame) vogels. Vanaf bijvoorbeeld informatiecentrum ’t Kuitje worden met regelmaat vogelexcursies vanaf het Balgzand (onderdeel van Werelderfgoed de Waddenzee) georganiseerd.

 

Voor jong en oud
Den Helder heeft genoeg vermaak voor jong en oud. Sinds kort heeft de stad een nieuw pronkstuk erbij. De Bibliotheek van Den Helder (School 7), gevestigd in een honderd jaar oud schoolgebouw in het centrum van Den Helder, is uitgeroepen tot de “Beste bibliotheek van de wereld”.

Wat ook zeker een bezoek waard is, is de oude Rijkswerf Willemsoord. Op dit stijlvol gerestaureerde terrein vindt u naast gezellige eet- en drinkgelegenheden nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het Marinemuseum (met onderzeeër waar u in kunt), het Reddingmuseum, een kinderspeelparadijs, een bioscoop, een casino, een prachtige nieuw theater en nog veel meer. Regelmatig vinden er op het terrein van Willemsoord de meest uiteenlopende evenementen plaats.

Op een paar minuten lopen van Willemsoord vindt u de binnenstad. De stad kent een gevarieerd assortiment aan winkels en een overdekt winkelcentrum. Ook kunt u genieten van een heerlijk drankje en neerstrijken op een van de gezellige terrassen.

Met zoveel water in de buurt behoort een rondvaart uiteraard tot de mogelijkheden. Vanaf Willemsoord kunt u aan boord stappen van een rondvaartboot maar u kunt ook de met een Helderse vlet de binnenwateren ontdekken. Uiteraard kunt u vanaf Den Helder ook gemakkelijk een dagje met de boot naar het waddeneiland Texel.

Een overzicht van alle activiteiten en evenementen vindt u hier.

Handig!
In het hoogseizoen (vanaf begin juni tot en met eind augustus/begin september) kunt u ook gebruik maken van de kustbus. Deze bus rijdt om het uur tussen Den Helder en Petten langs de tussengelegen kustplaatsen.

Kijkt u uit naar een vakantie waarin er genoeg te doen valt maar waar ook ruimte is voor ontspanning? Dan verwelkomen wij u graag in het heerlijke Den Helder!