Het lieflijke dorpje met geschiedenis

Huisduinen is een lieflijk en rustig dorpje aan zee, gelegen in de gemeente Den Helder. Jong en oud zullen zich hier niet snel vervelen met het ruime strand, de zee en de dijk op loopafstand. Ook is er een prachtig duingebied, een zeer geliefde plek voor onder andere hardlopers en wandelaars.


De rijke geschiedenis van Huisduinen

Huisduinen kent een rijke geschiedenis. Fort Kijkduin, daterend uit 1811, is onderdeel van de Stelling Den Helder en is één van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinies in Nederland. De Stelling Den Helder werd gebouwd onder Napoleon en vele forten zijn hedendaags te bezoeken.

Ontdek de rijke geschiedenis uit de tijd van Napoleon van Huisduinen in Fort Kijkduin. Breng een bezoekje aan de kruidkamer en bekijk verschillende kanonnen van rond 1850 of dwaal rond in de oude gangen van het fort. Bewonder de mooiste vissen in het Noordzeeaquariumm, gevestigd in het fort, en loop onderwater door een twaalf meter lange tunnel van glas!

Het Atlantikwall Centrum in Huisduinen vertelt het verhaal van de Atlantikwall in het Waddengebied in Den Helder. Den Helder en omstreken hebben het zwaar gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontdek wat een Duitse soldaat zoal deed, luister naar verhalen van de inwoners uit Den Helder en waarom de Atlantikwall werd gebouwd.

In 1866 werd er gebouwd aan een ander in het oog springend object, namelijk de vuurtoren. De vuurtoren, genaamd De Lange Jaap, is met zijn met 63,75m de hoogste, nog werkende vuurtoren van Nederland.


Prachtige ligging
Huisduinen heeft een prachtige ligging waar menig watersporter zich prima vermaakt. Het strand wordt dan ook met grote regelmaat bezocht door wind-, kite- en golfsurfers. Met onze zeewind is er bijna altijd wel een mogelijkheid om een vlieger op te laten. Huisduinen heeft een rustig, schoon familiestrand. U hoeft niet raar op te kijken als u hier zeehonden ziet, die nieuwsgierig met de kop boven water de mensen op het strand bekijken. Het dorp is klein maar fijn, beschikt over een paar eetgelegenheden / restaurants.

In Huisduinen kunt u ook zorgboerderij Tesselaar bezoeken die dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en / of psychische problemen. Neem gerust een kijkje in de koeienstallen, aai de gepensioneerde paarden en pony’s en bezoek de kinderboerderij. Ook kunt u hier terecht voor zelfgemaakte producten zoals bijvoorbeeld kaas, verse honing maar ook schapenwollen pantoffels.

Er zijn ook tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Zo kunt u een eigen fietsroute samenstellen via het fietsknooppuntennetwerk of kunt u een bestaande route volgen. Er zijn diverse routes te downloaden via de website van Citymarketing Den Helder. CAN Vakantiehuizen biedt ook een fietsverhuurservice aan. Wij brengen uw huurfietsen naar uw accommodatie en halen deze ook weer op!

Huisduinen welkom4
Lange Jaap zonsondergang