Het lieflijke dorpje met geschiedenis

 

Huisduinen
Huisduinen is een lieflijk en rustig dorpje aan zee, gelegen in de gemeente Den Helder. Jong en oud zal zich hier niet snel vervelen met het ruime strand, de zee en de dijk op loopafstand. Ook is er een prachtig duingebied, een zeer geliefde plek voor onder andere hardlopers en wandelaars. Huisduinen heeft een prachtige ligging waar menig watersporter zich prima vermaakt. Het strand wordt dan ook met grote regelmaat bezocht door wind-, kite- en golfsurfers. Met onze zeewind is er bijna altijd wel een mogelijkheid om een vlieger op te laten. Huisduinen heeft een rustig, schoon familiestrand. U hoeft niet raar op te kijken als u hier zeehonden ziet, die nieuwsgierig met de kop boven water de mensen op het strand bekijken. Het dorp beschikt over een paar eetgelegenheden/restaurants. Ook is er in Huisduinen een zorgboerderij. U kunt hier rustig een kijkje nemen en terecht voor enkele zelfgemaakte producten als bijvoorbeeld kaas.

In 1866 werd er gebouwd aan een ander in het oog springend object, namelijk de vuurtoren. De vuurtoren, genaamd De Lange Jaap, is met zijn met 63,75m de hoogste, nog werkende vuurtoren van Nederland.

Stelling Den Helder

Huisduinen kent een rijke geschiedenis. Fort Kijkduin, daterend uit 1811, is onderdeel van de Stelling Den Helder is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinie´s in Nederland. De Stelling Den Helder werd gebouwd onder Napoleon en vele forten zijn hedendaags te bezoeken. In Fort Kijkduin kunt u het Noordzee aquarium bewonderen en hier wordt de rijke geschiedenis uit de tijd van Napoleon verteld. Fort Westoever heeft zijn eigen bierbrouwerij met biercafé en een terras aan het water waar u kunt genieten van een Helders biertje. Vanaf hier kunt u ook een vaarttocht maken met een Helderse vlet.

 

Zee van mogelijkheden in het maritieme Den Helder
Vanuit Huisduinen ben je met de auto binnen 5 minuten naar het centrum van Den Helder, een stad die steeds meer tot bloei komt. In het centrum kun je terecht voor je boodschappen, de zaterdagmarkt, te shoppen en heerlijk te genieten van een drankje op een van de terrassen. Sinds kort heeft de stad een nieuw pronkstuk erbij. De bibliotheek van Den Helder (School 7), gevestigd in een honderd jaar oud schoolgebouw in het centrum van Den Helder, is uitgeroepen tot de “Beste bibliotheek van de wereld”.

Wat ook zeker een bezoek waard is om te bezoeken is de oude Rijkswerf Willemsoord. Op dit stijlvol gerestaureerde terrein vindt u naast gezellige eet- en drinkgelegenheden nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het Marinemuseum (met onderzeeër), het Reddingmuseum, een kinderspeelparadijs, bioscoop, casino, een prachtig nieuw theater en nog veel meer. Regelmatig vinden er op het terrein van Willemsoord de meest uiteenlopende evenementen plaats.

Een volledig overzicht van alle evenementen en activiteiten vindt u hier.

Actief dagje
Wanneer je vanuit Huisduinen richting Julianadorp rijdt kom je langs het bos. Hier kun je een bezoek brengen aan de Helderse Vallei en de dieren knuffelen. Echte avonturiers kunnen zich uitleven in de KlimVallei. Hier kun je op hoogte slingeren tussen de bomen. Blijf je liever met beide benen op de grond, ontdek dan de binnenwateren vanuit een kano of balancerend op een SUP board.

Er zijn ook tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Zo kunt u een eigen fietsroute samenstellen via het fietsknooppuntennetwerk of kunt u een bestaande route volgen. Er zijn diverse routes te downloaden via de website van Citymarketing Den Helder.

Ontdek de omgeving
Plaatsen als Callantsoog, Schagen en het eiland Texel zijn prima bereikbaar vanaf Den Helder.

Mocht u echt een dagje naar een grotere stad willen voor cultuur, heerlijk shoppen, of al het andere, dan kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Alkmaar of het welbekende Amsterdam.